Ombouwen van een gashaard naar elektrisch

Ombouwen van een gashaard naar elektrisch

De overgang van de gashaard naar een elektrische haard is een feit. Maar waarom?

Het ombouwen van een gashaard naar een moderne elektrische haard is een slimme zet die niet alleen de veiligheid en duurzaamheid verhoogt, maar ook  functionele voordelen biedt. In dit artikel leggen wij uit waarom steeds meer mensen kiezen voor de overstap van gashaarden naar elektrische haarden. En hoe je dit moet aanpakken.

Op nr 1 staat: Milieuvriendelijkheid: Een van de belangrijkste redenen om over te schakelen naar een elektrische sfeerhaard is de verminderde impact op het milieu. Elektrische haarden stoten geen schadelijke gassen uit, in tegenstelling tot gashaarden die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van koolstofmonoxide en andere schadelijke stoffen. Door te kiezen voor een elektrische haard draag je bij aan een schonere en duurzamere leefomgeving. Ook worden veel nieuwbouw huizen gasloos opgeleverd.

2. Veiligheid: Elektrische haarden zijn aanzienlijk veiliger dan gashaarden. Het echte vuur bij een gashaard geeft het risico op gaslekkages en brandgevaar, tevens dient daar regelmatig onderhoud worden gedaan aan deze haard. In tegenstelling tot elektrische vuur komt dit allemaal niet en sprake. Dit maakt elektrische haarden een uitstekende keuze, vooral voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

3. Kostenbesparing: een gashaard ombouwen naar een elektrische haard kan op lange termijn kostenbesparend zijn. Elektriciteit is vaak goedkoper dan gas, omdat de gas prijzen hoog liggen. Het tegenwoordig goedkoper om elektrisch te stoken. Tevens vereist een elektrische haard geen ingewikkelde installaties zoals gasleidingen of rookkanalen. Bovendien hebben ze vaak energiebesparende functies, zoals thermostaatregelingen, waarmee je je energieverbruik efficiënt kunt beheren. 

4. Eenvoudige installatie: Ben je van plan om je huidige haard te vervangen door een elektrische haard. Dan is dat zeer zeker mogelijk. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. U heeft een schouw met een bestaande hout of gashaard. De haard kan op 2 manieren zijn ingebouwd. Dit kan zijn vanaf de voorkant. Dus de schouw is eerst geplaatst, en daarna is de gashaard daarin gekomen. Als u deze situatie heeft. Dan is het eenvoudig. Als 1e moet u eerst de bestaande gashaard opmeten. Om te kijken als je een vervangende elektrische sfeerhaard kan vinden die overeen komt met de afmetingen die u nu al heeft. Eenmaal de juiste elektrische inzethaard gevonden, ga je beginnen. Draai de gaskraan dicht. En kopel deze af. Vervolgens haal je de gashaard uit de bestaande schouw. Het rookkanaal dient gesloten te worden. Soms zit daar een schuif, waarmee je het rookkanaal kan sluiten. Als dit niet het geval is, kan je glaswol in het rookkanaal plaatsen. Zodat daar geen tocht kan ontaan. Vervolgens zorg je voor een stroom punt. Als eenmaal dit gedaan is. Ga je de haard plaatsen. Dit kan een klusje gaan worden. Dit omdat de nieuwe haard nooit aan de precieze afmetingen voldoet dan de oude haard. De haard dient dan pas gemaakt te worden. Dit wordt vaak gedaan door een paslijst. Deze lijst maak je bv met MDF en verf je bv in het zwart. De lijst zal de openingen langs de haard opvullen. Zodat daar geen ruimte's meer vrij zijn. Dit geeft een strak eindresultaat.

Is uw bestaande haard vanuit de achterkant ingebouwd. Dan wordt het een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk. Je kan namelijk de haard niet uit de schouw halen. Je kan er dan voor kiezen om de complete schouw af te breken. Of je plaatst een waterdamp cassette in de bestaande kachel. Een waterdamp cassette geeft een mooi en realistisch vuurbeeld. Alleen deze haarden geven geen warmte af. Het is enkel en puur voor de sfeer.

5. Gemak en Comfort: Elektrische haarden bieden ongeëvenaard gemak en comfort. Met een druk op de knop kun je genieten van de warmte en sfeer zoals van een normale tratitonele openhaard, zonder gedoe met aanmaakhout of gasaanstekers en rookkanalen. Daarnaast hebben veel elektrische haarden programmeerbare functies, zoals instelbare vlamkleuren, vlamhoogte en verwarmingen. De afstandsbediening zorgt voor een ultiem gebruiksgemak.

Conclusie: Het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard is een slimme investering in termen van veiligheid, duurzaamheid, kostenbesparing en gemak. Met de laatste technieken op gebeid van elektrisch vuur kun je genieten van de warmte en gezelligheid van een haard zonder concessies te doen aan comfort. Maak de overstap en ervaar de voordelen van een elektrische haard in je huis.

Bekijk hier enkele inzethaarden die geschikt zijn voor uw bestaande openhaard / schouw